Неділя
28.05.2023
07:37
Гость
RSS
 
Мій сайт
Охорона здоров'я »


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 


 

 


ВІТАМІН С - ВОРОГ ІНФЕКЦІЙ І ЗАХИСНИК НАШОЇ КРАСИ

Могутній антиоксидант - вітамін С - грає важливу роль в нашому організмі. Він бере участь в обміні заліза і фолієвої кислоти синтезі катехоламінів, стероїдних гормонів, колагену і проколагену. Вітамін С (аскорбінова кислота) має протиалергічну та протизапальну дію, регулює згортання крові, забезпечує імунний захист і нормалізує психіку. Зміцнює стінки кровоносних судин, допомагає при варикозному розширенні вен, знімає ефект від дії різних алергенів.
Аскорбінова кислота покращує здатність організму виводити токсичні свинець, мідь і ртуть, засвоювати залізо і кальцій Вітамін С краще, ніж будь- або інший вітамін, допомагає організму справлятися з наслідками сильних фізичних навантажень, стресів та емоційних переживань, завдяки забезпеченню вироблення стресових гормонів. Вітамін С більше, ніж будь-хто, піклується про нашу фігурі і красі.
Ознаки дефіциту вітаміну С: часті застуди; кровоточивість зубів; варикозне розширення вен; випадання волосся; сухість шкіри, підвищена втомлюваність; депресія; погана концентрація уваги; дратівливість; легке виникнення синців; безсоння; погіршення зору.
Організм не може накопичувати вітамін С, тому його потрібно регулярно отримувати з їжі. Журнал JustLady звертає вашу увагу, що аскорбінова кислота схильна до дії температури, а тому вона руйнується в продуктах, що пройшли термічну обробку.

Вітамін c в продуктах рослинного походження
Значна кількість цього вітаміну міститься у фруктах і овочах. Наприклад, ви можете включати в свій щоденний раціон апельсини, лимони, мандарини та інші цитрусові, зелені листові овочі, болгарський перець, помідори, цвітну, качана і брюссельську капусту, чорну смородину, суницю, абрикоси, яблука, хурму, персики, горобину, шипшина , обліпиху.

Вітамін c в продуктах і травах
Багаті аскорбінової кислотою і багато трав: корінь лопуха, коров'як, люцерна, насіння фенхелю, очанка , піщанка, хміль, пажитник сінної, кропива, перцева м'ята, червоний перець, соснові голки, петрушка, подорожник, щавель, плоди шипшини, червона конюшина, деревій, листя фіалки, лист малини.

Вітамін c в продуктах тваринного походження
У таких продуктах вміст аскорбінової кислоти незначне. Можна відзначити лише нирки і надниркові залози, а також печінка.

Продукти, що містять вітамін c у великій концентрації
Найбільша кількість вітаміну С міститься в сушеному шипшині , чорній смородині, червоному перці, хроні, зеленому солодкому перці, цвітній капусті, щавлі, суниці, лимонах, апельсинах, редисці.
Трохи менше його в червоній смородині, шпинаті, білокачанній капусті, зеленому горошку, зеленій цибулі, ріпі, дині, листовому салаті, кабачках, брусниці, вишні, журавлині, огірках, бананах.
На жаль, люди, а особливо діти, мало їдять продукти містять вітамін c , але ж вони є його основними джерелами. Журнал JustLady нагадує вам про те, що цей вітамін необхідно вживати щодня, а тому уважно стежте, щоб у вашому раціоні обов'язково були присутні продукти, що містять вітамін c . Звертаємо вашу увагу, що цей вітамін «згоряє» в організмі через паління, стресів, використання медикаментів. Тому намагайтеся по можливості вести здоровий спосіб життя, щоб не позбавляти свій організм тих вітамінів, які йому вдалося отримати.
Запам'ятайте, що продукти містять вітамін c , не можна піддавати термічній обробці. Також аскорбінова кислота руйнується при довгому зберіганні, взаємодії з металами, тривалому вимочуванні. Тому, щоб зберегти в продуктах вітамін і отримати від нього максимум користі, треба дотримуватися кількох правил.
По-перше, оскільки найбільше вітаміну в шкірці, то намагайтеся, якщо це можливо, готувати овочі в ній ( наприклад, помідори в шкірці, картопля в шкірці). По-друге, якщо ви варите овочі, то опускайте їх відразу в киплячу воду, а каструлю накривайте кришкою. По-третє, оскільки метал окисляє вітамін С, то намагайтеся не використовувати ніж там, де можливо. Ну і, нарешті, пам'ятайте, що ягоди і фрукти зберігають велику кількість вітаміну в сушеному вигляді. Так, ви цілком можете заповнити дефіцит вітаміну в зимовий час сухофруктами і сушеним шипшиною.

Добова потреба у вітаміні С
Добова потреба визначається низкою факторів: статтю, віком , наявністю шкідливих звичок, умовами життя, роботи. Так, потреба в цьому вітаміні збільшується через паління, стресів, хвороб. Крім того, у молодому віці вітамін засвоюється краще, тому людям похилого віку його потрібно в кілька разів більше.
У середньому фізіологічна потреба в аскорбіновій кислоті становить 60-100 мг на день, терапевтична доза - 500-1500 мг щодня.


 



«  Травень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031