Субота, 25.11.2017, 07:30
Вітаю Вас Гость | RSS

Лубенська загальноосвітня
школа І-ІІІ ступенів №1

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Охорона здоров'я

 


До уваги дітей та батьків.

Пам’ятка щодо запобігання захворювання на грип А/Н1N1-каліфорнія

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1-каліфорнія:
головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках - блювання і пронос.
 
Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1-каліфорнія?
Від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів).
 
Як довго є заразним хворий на грип типу А/H1N1-каліфорнія?
Інфекційний період (період, коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі типу А/H1N1 може бути протягом 7 днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми хвороби зберігаються - то до їх зникнення.
 
Як попередити зараження грипом типу А/H1N1-каліфорнія?
Уникати тісного контакту з людьми, які виглядають хворими і які мають температуру і кашель.
Ретельно та часто мити руки з милом.
Дотримуватись здорового способу життя, зокрема достатньо спати, вживати багату на поживні речовини їжу та залишатись фізично активним.
Обмежити відвідини місць великого скупчення людей.
Часто провітрювати приміщення.
Прагнути не торкатися очей, носа або рота немитими руками.
Уникати обіймів, поцілунків і рукостискань.
Прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути.
Якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів.
 
Якщо вдома є хворий:
намагайтесь забезпечити хворій людині окрему кімнату. Якщо це неможливо, тримайте хворого на відстані як мінімум 1 метр від інших.
Обслуговуючи хворого, прикривайте рот і ніс запобіжною маскою, періодично її оновлюючи. Можна придбати готові маски або зробити самостійно, використовуючи підходящий матеріал.
Ретельно мийте руки з милом після кожного контакту з хворим.
Намагайтесь посилити циркуляцію свіжого повітря в місцях, де знаходиться хворий. Відкривайте вікна та двері для посилення циркуляції повітря.
Дотримуйтесь чистоти у приміщенні, тримаючи миючі засоби наготові.
Дотримуйтесь порад національних і місцевих органів влади з охорони здоров'я.
 
Що я повинен робити у випадку захворювання на грип А?
Якщо ви відчуваєте себе хворим, у вас висока температура, маєте кашель або болі в горлі:
не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря;
приймайте лікування згідно із лікарськими призначеннями;
відпочивайте та вживайте багато рідини;
прикривайте свій рот і ніс одноразовими хусточками, коли кашляєте і чхаєте, а використані хусточки викидайте;
використовуйте захисні маски;
ретельно й часто мийте руки з милом, особливо після кашлю та чхання;
поінформуйте членів своєї родини та друзів про вашу хворобу та попросіть допомоги у господарських справах, які вимагатимуть контакту з іншими людьми, наприклад покупки.


ВІТАМІН С - ВОРОГ ІНФЕКЦІЙ І ЗАХИСНИК НАШОЇ КРАСИ

Могутній антиоксидант - вітамін С - грає важливу роль в нашому організмі. Він бере участь в обміні заліза і фолієвої кислоти синтезі катехоламінів, стероїдних гормонів, колагену і проколагену. Вітамін С (аскорбінова кислота) має протиалергічну та протизапальну дію, регулює згортання крові, забезпечує імунний захист і нормалізує психіку. Зміцнює стінки кровоносних судин, допомагає при варикозному розширенні вен, знімає ефект від дії різних алергенів.
Аскорбінова кислота покращує здатність організму виводити токсичні свинець, мідь і ртуть, засвоювати залізо і кальцій Вітамін С краще, ніж будь- або інший вітамін, допомагає організму справлятися з наслідками сильних фізичних навантажень, стресів та емоційних переживань, завдяки забезпеченню вироблення стресових гормонів. Вітамін С більше, ніж будь-хто, піклується про нашу фігурі і красі.
Ознаки дефіциту вітаміну С: часті застуди; кровоточивість зубів; варикозне розширення вен; випадання волосся; сухість шкіри, підвищена втомлюваність; депресія; погана концентрація уваги; дратівливість; легке виникнення синців; безсоння; погіршення зору.
Організм не може накопичувати вітамін С, тому його потрібно регулярно отримувати з їжі. Журнал JustLady звертає вашу увагу, що аскорбінова кислота схильна до дії температури, а тому вона руйнується в продуктах, що пройшли термічну обробку.

Вітамін c в продуктах рослинного походження
Значна кількість цього вітаміну міститься у фруктах і овочах. Наприклад, ви можете включати в свій щоденний раціон апельсини, лимони, мандарини та інші цитрусові, зелені листові овочі, болгарський перець, помідори, цвітну, качана і брюссельську капусту, чорну смородину, суницю, абрикоси, яблука, хурму, персики, горобину, шипшина , обліпиху.

Вітамін c в продуктах і травах
Багаті аскорбінової кислотою і багато трав: корінь лопуха, коров'як, люцерна, насіння фенхелю, очанка , піщанка, хміль, пажитник сінної, кропива, перцева м'ята, червоний перець, соснові голки, петрушка, подорожник, щавель, плоди шипшини, червона конюшина, деревій, листя фіалки, лист малини.

Вітамін c в продуктах тваринного походження
У таких продуктах вміст аскорбінової кислоти незначне. Можна відзначити лише нирки і надниркові залози, а також печінка.

Продукти, що містять вітамін c у великій концентрації
Найбільша кількість вітаміну С міститься в сушеному шипшині , чорній смородині, червоному перці, хроні, зеленому солодкому перці, цвітній капусті, щавлі, суниці, лимонах, апельсинах, редисці.
Трохи менше його в червоній смородині, шпинаті, білокачанній капусті, зеленому горошку, зеленій цибулі, ріпі, дині, листовому салаті, кабачках, брусниці, вишні, журавлині, огірках, бананах.
На жаль, люди, а особливо діти, мало їдять продукти містять вітамін c , але ж вони є його основними джерелами. Журнал JustLady нагадує вам про те, що цей вітамін необхідно вживати щодня, а тому уважно стежте, щоб у вашому раціоні обов'язково були присутні продукти, що містять вітамін c . Звертаємо вашу увагу, що цей вітамін «згоряє» в організмі через паління, стресів, використання медикаментів. Тому намагайтеся по можливості вести здоровий спосіб життя, щоб не позбавляти свій організм тих вітамінів, які йому вдалося отримати.
Запам'ятайте, що продукти містять вітамін c , не можна піддавати термічній обробці. Також аскорбінова кислота руйнується при довгому зберіганні, взаємодії з металами, тривалому вимочуванні. Тому, щоб зберегти в продуктах вітамін і отримати від нього максимум користі, треба дотримуватися кількох правил.
По-перше, оскільки найбільше вітаміну в шкірці, то намагайтеся, якщо це можливо, готувати овочі в ній ( наприклад, помідори в шкірці, картопля в шкірці). По-друге, якщо ви варите овочі, то опускайте їх відразу в киплячу воду, а каструлю накривайте кришкою. По-третє, оскільки метал окисляє вітамін С, то намагайтеся не використовувати ніж там, де можливо. Ну і, нарешті, пам'ятайте, що ягоди і фрукти зберігають велику кількість вітаміну в сушеному вигляді. Так, ви цілком можете заповнити дефіцит вітаміну в зимовий час сухофруктами і сушеним шипшиною.

Добова потреба у вітаміні С
Добова потреба визначається низкою факторів: статтю, віком , наявністю шкідливих звичок, умовами життя, роботи. Так, потреба в цьому вітаміні збільшується через паління, стресів, хвороб. Крім того, у молодому віці вітамін засвоюється краще, тому людям похилого віку його потрібно в кілька разів більше.
У середньому фізіологічна потреба в аскорбіновій кислоті становить 60-100 мг на день, терапевтична доза - 500-1500 мг щодня.


 

Форма входу

Copyright MyCorp © 2017
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz